Hoeveel kilocalorieën mag ik per dag

Hoeveel kilocalorieën mag ik per dag binnenkrijgen af te vallen?

Afvallen Alkmaar

Afvallen onder begeleiding Alkmaar gewichtsconsulent voedingsdeskundige, personal trainer

Hoeveel kilocalorieën mag ik per dag binnenkrijgen om af te vallen? Dit is volgens mij de meest gestelde vraag bij mensen die graag een paar kg lichter willen worden. Ik ga in een korte uitleg antwoord geven op de vraag hoeveel kcal je per dag mag binnenkrijgen om aftevallen.

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Wat je veel op internet ziet zijn zulke stukken tekst

Voor het berekenen van de energie die je binnenkrijgt uit eten gebruiken we kilocalorieën (kcal). Niet iedereen heeft dagelijks evenveel energie nodig. Als je bijvoorbeeld veel beweegt heb je meer calorieën nodig ook is er een verschil tussen mannen en vrouwen, mannen verbruiken namelijk over het algemeen meer brandstof dan vrouwen.

Gemiddeld gaan we uit van 2000 kilocalorieën (kcal) voor vrouwen en 2500 kilocalorieën (kcal) voor mannen. Als je een gezond gewicht hebt, blijf je met deze richtlijn aardig in balans. Dat betekent dat je niet aankomt en niet afvalt. Af en toe op de weegschaal staan helpt je om dat in de gaten te houden. Kom je in de loop van de tijd een beetje aan, dan weet je dat je iets minder moet eten. Zoek hierin je eigen balans. Wat je dan precies wel en niet moet eten of meer of minder van moet eten kan ik je bij helpen!

Bron voedingscentrum.nl

In de blog Afvallen met begeleiding in Alkmaar  KLIK HIER 

Vertel ik eigenlijk al dat de hoeveelheid Kcal per persoon anders is. En wat je veel op internet terug kan lezen is vaak een gemiddeld getal. Zoals het stuk hierboven.

 

 • Gemiddeld 2000 kcal voor een vrouw
 • Gemiddeld 2500 kcal voor een man.

 

Hoe ziet een gemiddelde vrouw eruit?

Ik vind het zo lastig om dat zo even zo te beoordelen. Is dat een vrouw van 155 cm en 60 kg met een vetpercentage van 24% of juist een vrouw van 185 cm en 80 kg met een vetpercentage van 18%?

Wat ik probeer uit te leggen is dat elk persoon gelukkig anders is. Leuk zo’n gemiddelde maar dat is vaak op het gebeid van afvallen niet het juiste advies. Waar ik het wel mee eens ben is dat er rekening moet worden gehouden met de hoeveelheid beweging van een vrouw op een dag. Het verschil in werk kan al een enorm verschil zijn, bijvoorbeeld de vergelijking tussen een kantoorbaan en een postbode. De postbode heeft op een dag veel meer beweging dan iemand met een kantoorbaan.

 

Verhaaltjes van internet vs. berekening Start Healthy Today 

Afvallen Alkmaar

Afvallen onder begeleiding Alkmaar gewichtsconsulent voedingsdeskundige, personal trainer

Voorbeeld: vrouw 1

Werkt van maandag tot donderdag van 9:00 uur tot 15:00 uur als secretaresse en sport 1 dag in het weekend.

 • Lengte155 cm
 • Gewicht 60 kg
 • 24

Hoeveel Kcal heeft vrouw 1 nodig om op hetzelfde gewicht te blijven?

24% vetpercentage van 60 Kg is 14,4 kg 60-14,4 = 45,6 kg dat gaat in een rekenformule.

Vrouw 1 heeft dus minimaal 1346 kcal per dag nodig om haar lichaam normaal te laten functioneren. Omdat vrouw maar 1 dag in de week sport, kan zij die dag 10 % aan kcal erbij kunnen doen: 1346 kcal + 10% = 1481 kcal.

 

Wat je nu duidelijk kan zien is dat vrouw 1 rond de 1500 kcal per dag moet zitten.

Dit scheelt gewoon 500 Kcal per dag met het verhaaltje van internet. Reken maar uit, dat is 7 x 500 = 3500 kcal per week wat je dus meer zal binnenkrijgen als je zo’n verhaaltje van internet zou gebruiken als uitgangspunt.

 

Voorbeeld: vrouw 2

Werkt 5 dagen in de week van 8:00 uur tot 17:00 uur als postbode en sport daarnaast ook nog eens 4 x per week (crossfit).

 • Lengte 185 cm
 • Gewicht 80 kg
 • Vetpercentage 18%

  Afvallen Alkmaar

  Afvallen onder begeleiding Alkmaar gewichtsconsulent voedingsdeskundige, personal trainer

Hoeveel kcal heeft vrouw 2 nodig om op hetzelfde gewicht te blijven?

18% van 80 = 14,4kg 80-14,4kg = 65,6 dat gaat in een rekenformule.

Vrouw 2 heeft dus 1933 kcal per dag nodig om het lichaam normaal te laten functioneren. LET OP: omdat vrouw 2 fysiek zwaar werkt doet als postbode en ook nog een 4x per week intensief sport, komen er wat aantal % kcal per week bij. Postbode is zwaar werk dus minimaal 40% erbij, sporten (crossfit) 4x per week is intensief dus minimaal 10% erbij, bij elkaar is dit 50% kcal per week extra voor vrouw 2. Dit is in totaal 1933+ 50% = 2900 kcal.

Het verschil met het gemiddelde is bijna 1000 kcal meer per week.

 

Hoeveel kcal moeten vrouw 1 en vrouw 2 nou per dag eten om af te vallen?

Ook dit is per persoon weer verschillend en moeilijk te bepalen met zo weinig informatie.  Iemand kan al afvallen op het moment dat je de verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten veranderd. Of in het geval van vrouw 1 meer gaan bewegen, in plaats van 1x per week 3x per week gaan sporten. Zoals je hebt gezien in de voorbeelden is het onwijs moeilijk om zo maar even te zeggen hoeveel kcal je moet eten om af te vallen zonder de persoon gezien te hebben. Het is hetzelfde als je last hebt van je schouder en je een fysiotherapeut belt of hij je daarmee kan helpen. Dan moet er een afspraak worden gemaakt. Dit gaat bij voedingsadvies precies hetzelfde. Onthoud ook dat je niet in 1 dag 10 kg kan afvallen of aankomen, het kost tijd, maar elke stap is een stap dichter bij je doel en dus heel positief!

 

Lees ook de blog over Kcal verdelen in eiwitten koolhydraten vetten.

 • Wil jij nu weten hoeveel kcal jij mag eten om aftevallen?
 • Of zou je graag begeleid willen worden?
 • Wat jij vergoed krijgt
 • Of gewoon een andere vraag

  afvallen-met-begeleiding-in-alkmaar

  afvallen-met-begeleiding-in-alkmaar

Laat het me weten in een reactie of maak vrijblijvend een afspraak in mijn praktijk.

 

Afvallen met begeleiding in Alkmaar vergoeding 

Wist jij dat je in de portemonnee kunt besparen als je aanvullend verzekerd bent? In vele gevallen dekt je zorgverzekering een deel van de kosten, dus pak dat voordeel! Start Healthy Today heeft namelijk een BGN keurmerk, waardoor we automatisch zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland(BGN).

Vraag aan mij wat jij vergoedt krijgt.
link https://www.starthealthytoday.nl/contact/

BGN-ERKEND  

vergoeding voedingsschem

gewichtsconsulent in alkmaar vergoeding

Afvallen met begeleiding in alkmaar

Wij hebben een BGN-keurmerk! Dit betekent dat we in het bezit zijn van een erkend BGN-Gewichtsconsulent diploma. Ik hoor je denken: ‘Leuk, maar wat kan ik hiermee?’ Dat ga ik je uiteraard vertellen, want wist je dat je met dit keurmerk eventueel een deel van de kosten vergoed kan krijgen bij je zorgverzekering? Zeker als je aanvullend verzekerd bent, kun je vaak een deel van de kosten bij je zorgverzekering declareren én dit zonder eigen risico.

 

Je bent nog maar één klik verwijderd van een programma! Om het je zo makkelijk mogelijk te maken bieden we drie standaard programma’s aan waarbij je gegarandeerd resultaat zal bereiken. Je kunt natuurlijk ook je eigen programma samenstellen. Met iedere stap die je zet, zet je een stapje in de goede richting. En daarom staat Start Healthy today voor groei in alle facetten van het leven. Je zult zien dat je meer energie, zelfverzekerdheid en veerkracht krijgt