Wat is een gezond vetpercentage?

Wat is een gezond vetpercentage

Een gezond vetpercentage is heel belangrijk voor jouw gezondheid. Een te hoog vetpercentage betekend dat je overgewicht hebt. Overgewicht kan leiden tot hart en vaatziektes en diabetes type 2. Bij een te laag vetpercentage is de kans op ondergewicht groot. Bij ondergewicht bestaat er een kans dat de functies van je lichaam uit vallen.

Wat is een gezond vetpercentage?

 • Vrouwen tussen de 18% en 28%
 • Mannen tussen de 10% en 20%

Hoe word je vetpercentage gemeten?

Er zijn veel verschillende manieren om jouw vetpercentage te meten. Maar niet elke manier is even nauwkeurig. Je kan in de winkel voor verschillende prijzen een weegschaal kopen die ook aangeeft wat je vetpercentage. De prijzen lopen uiteen van 30 euro tot 7 duizend euro. Mocht je zo’n weegschaal thuis hebben staan en wil je weten hoe betrouwbaar jouw weegschaal is?

Doorloop dan de volgende stappen:

Stap 1:

 • Ga op maandag ochtend nadat je bent opgestaan en naar het toilet bent geweest op de weegschaal staan. Noteer wat de weegschaal aangeeft, aantal KG en het gemeten vetpercentage.

Stap 2:

 • Drink 0,5 liter water.

Stap 3:

 • Eet je ontbijt op.

Stap 4:

 • En trek je kleren aan.

Stap 5:

 • Ga nog een keer op de weegschaal staan en noteer weer het aantal KG en het gemeten vetpercentage.

Als het goed is zijn je Kg omhooggegaan dat is logisch na water drinken, een ontbijt en dan ook nog eens je kleren aan. Het gaat niet om de Kg maar om je vetpercentage. Vergelijk de gemeten vetpercentages van stap 1 en stap 5. Is het gemeten vetpercentage bij stap 5 hoger of lager dan bij stap 1? Of is het gemeten vetpercentage hetzelfde gebleven? Vraag jezelf maar eens af hoe je vetpercentage binnen een aantal stappen omhoog of omlaag is gegaan?

 

Bij start Healthy Today wordt gemeten met een de Harpenden Huidplooimeter.
Afvallen Alkmaar

Afvallen Alkmaar Wat is een gezond vetpercentage

De Harpenden Huidplooimeter is de meest valide en professionele huidplooimeter op dit moment. De huidplooimeter bevat een 3-punts meting van Jackson & Pollock, een 4-punts meting van Durning & Womersley en een 7-punts meting van Jackson & Pollock.

 • De Harpenden is de meest valide huidplooimeter ter wereld.
 • De Harpenden is gemaakt van uitsluitend kwaliteitsmateriaal.
 • De veer is met precisie gekalibreerd en de druk van de Harpenden is in het hele meetbereik gelijk.

 

 • Bicipitaal – midden op de voorkant van de bovenarm
 • Tricipitaal – midden op de achterkant van de bovenkant arm
 • Subscapulair – 2 cm onder de punt van het schouderblad
 • Supra-ilicaal – in de zij, juist boven de heuppunt iets schuin van achter hoog naar voor laag

 

Ik vind het zelf met een 4-punts meting het beste werken.

Wat is een gezond vetpercentage

Afvallen Alkmaar.Wat is een gezond vetpercentage

Bij de 4-punts meting heb je het aantal millimeter kunnen meten. Deze millimeters tel je bij elkaar op. Ik heb een programma waar ik de opgetelde millimeters in kan zetten, het programma rekent het vetpercentage uit. Zonder programma kan dit ook, op internet kan je hiervoor een tabel vinden, zie link: https://www.google.nl/search?q=vetpercentage+4+punts+meting+tabel&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiowpHerKbcAhUEPFAKHZeNAewQ_AUICigB&biw=1280&bih=739)

 

Een voorbeeld:

Een man van 24 met een gewist van 83 kg, met de 4-punts meting kwam er 42 mm uit.

In de tabel van de bovengenoemde link kan je zien dat hij een vetpercentage van rond de 17% heeft. Dat houdt in de man een gezond vetpercentage heeft.

Mocht je nu zelf een vetpercentage meter willen aanschaffen, hou er dan rekening mee dat er verschillende meters zijn. Hoe duurder hoe beter hoeft niet zo te zijn.

 • De Harpenden Huidplooimeter die ik gebruik kost rond de 400 euro.
 • Een Body & Fit meter kost je 7 euro.

Met een Body & Fit meter kan je ook een meting doen en zien of jij een gezond vetpercentage hebt. Het is alleen wat minder nauwkeurig.

Nu jij je vetpercentage weet kan je ook je aantal kilocalorieën (kcal) berekenen die je per dag nodig hebt! Lees hier meer over in de blog kilocalorieën (kcal). Kijk je liever naar een uitleg? Kijk dan het filmpje………..

Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat jouw vetpercentage is? Maak vrijblijvend een afspraak klik hier. 

 

BGN-ERKEND

gewichtsconsulent in alkmaar vergoeding

vergoeding voedingsschem

gewichtsconsulent in alkmaar vergoeding

Afvallen met begeleiding in alkmaar

Wij hebben een BGN-keurmerk! Dit betekent dat we in het bezit zijn van een erkend BGN-Gewichtsconsulent diploma. Ik hoor je denken: “Leuk, maar wat kan ik hiermee?” Dat ga ik je uiteraard vertellen, want wist je dat je met dit keurmerk eventueel een deel van de kosten vergoed kan krijgen bij je zorgverzekering? Zeker als je aanvullend verzekerd bent, kan je vaak een deel van de kosten bij je zorgverzekering declareren én zonder eigen risico.

Je bent nog maar één klik verwijderd van een programma! Om het je zo makkelijk mogelijk te maken bieden we drie standaard programma’s aan waarbij je gegarandeerd resultaat zal bereiken. Je kunt natuurlijk ook je eigen programma samenstellen. Met iedere stap die je zet, zet je een stapje in de goede richting. En daarom staat Start Healthy today voor groei in alle facetten van het leven. Je zult merken dat je meer energie, zelfverzekerdheid en veerkracht zal krijgen!!!